סדרות ברשת
חיפוש
סדרות ברשת » סדרות וסרטים » היהודים באים

היהודים באים

ובחותם אוניברסיטת “דארטמות” מתנוססות המילים “אל שדי”. טקטיקה ידועה היא לצבוע מחאות בצבעים פוליטיים, כדי להסיט את הזרקור ממקור הבעיה האמיתי. מחאתנו נגד תוכניות הסאטירה הפוגעניות אינה מחאה פוליטית. זה לא עניין של ימין ושמאל, או של אנשים דתיים יותר או פחות. זוהי זעקת מחאה כואבת מדם לבו של רוב העם, שמאס בביזוי קדושיו, והחליט להתקומם נגד רמיסת הזהות וההיסטוריה שלו.

עם ריבוי הערוצים והסגידה לרייטינג, יש קושי להחזיק צופה מתחילת פרק ועד סופו. עובדה זו כנראה גורמת ליוצרים לצאת מכליהם כדי להצחיק, לשכוח מהמושג צער בעלי חיים ולבצע בפרות הקדושות טבח, במקום שחיטה מבוקרת. הבעיה מתחילה כאשר לא באמת מקבלים ומכבדים את הזולת, אלא מנסים להאכיל אותו בצפרדעים שהוא פשוט לא מסוגל לבלוע. אם הוא מתלונן על הקושי שלו – לועגים לו, משייכים אותו לצד פוליטי מסוים, או שפשוט מבקשים ממנו להעביר ערוץ. אין זה סוד שאת רוב הבוז והלעג מפנה הסדרה בעיקר כלפי צד אחד בעם.

הדפסת כתבה זו זמינה למנויים בלבד

ישנה מגמה מתמשכת לחולל אחדות בציונות הדתית ורבים שואלים את עצמם סביב מה נתאחד? ולדידי צריכים לפני הכלל לעבור את ‘מבחן הזעזוע’. אחד טוען שצריכים הומור בחיים והשני טוען שאנחנו מגבירים רייטינג ואור יזרעאלי טוען שעדיף שיצחקו על ר’ עקיבא (ח”ו) מאשר לא יכירו כלל.

בעונה זו הצטרפה שירה נאור לצוות השחקנים הקבועים בסדרה. לאור ההצלחה הוחלט ברשות השידור על הפקת עונה שנייה של התוכנית, בת 15 פרקים. אל הצוות הקיים הצטרפו כותבים חדשים, בהם ירון ניסקי. ח”כ בצלאל סמוטריץ’ (ימינה), הגיע גם הוא להפגנה. בשיחה עם חדשות כיפה אמר כי יש להפריט את התאגיד. לדברי סמוטריץ’, “מי שמוכן לשלם מכספו על הזבל הזה – שיהיה לו בהצלחה”.

גם כש”היהודים באים” רעה, היא עדיין הדבר הכי טוב על המרקע

כשבייזר מגיע לביתה, ההנחה מתבררת כלא נכונה; הוא בכל זאת נמנע מאכילת עוגייה מחשש שיישארו לו שאריות של אבקת סוכר בזקן בזמן הצילומים. אבל השאלה הפמיניסטית הזאת, כמו אחרות, עולות בסדרה עצמה, בעונה החדשה, הרביעית, שעולה בשישי הקרוב בכאן־11. היהודים באים וחוזרים עם עונה 5 של תוכנית המערכונים הסאטירית הבוחנת מקרוב את היסטוריית העם היהודי. בכיכובם של מוני מושונוב, יעל שרוני, עידו מוסרי, יוסי מרשק, יניב ביטון, שירה נאור ומעיין בלום.

המערכון לוחץ על האובססיה הישראלית לחתונות שמגולמת בתכנית, שמצפה מרווקות להתפשר גם אם הפרטנר הוא האיש הגרוע ביותר שניתן להעלות על הדעת. זה כמובן – ואולי בעיקר – גם “מחאה” נגד ההתאמות הכושלות של הפקת התכנית לאורך השנים בין בני זוג כל כך שונים ועם ציפיות כל כך שונות. מעל הכל, זאת פשוט פרודיה מצוינת על “חתונה ממבט ראשון”, וזאת בעצם הסיבה לכך שהמערכון הזה הוא כל כך בעייתי. כאן המקום להגיד שגם בלי אלוהימה, או אלוהים, “היהודים באים” זוכה להרבה הצלחה, מפרס האקדמיה על הסדרה, שבחים בביקורות, הערכה מקיר לקיר, ובצדק. כעבור שנה נכנסה רשות השידור למצב פירוק, והמפרק הפך החלטות רבות של הנהלת הרשות ובהן גם גניזת התוכנית.

תרבות – כתבות אחרונות

לא רק שכלל הציבור מממן את היצירה הזאת, אלא כלל הציבור צורך אותה. גם אם זאת סאטירה נושכת, היא לא יכולה לירוק בפנים. העונה השלישית כללה מספר מערכונים עם אמירה פוליטית וחברתית, כמו מערכון “מלחמת הדם” שעסקה בהשלכת תרומות הדם של יוצאי אתיופיה, מערכוני “פרפר נחמד”, אריאל שרון ו”פורום החווה” ופיסטוק חוזר מהמילואים בלבנון.

וכך למעשה, לא רק שהמערכון הזה לא באמת נוגע בשואה, הוא סתם משתמש בה כקישוט, מצמצם אותה, שוחק את המשמעות שלה. היטלר עם שרשרת הוואי זה מראה מגוחך, אבל הוא תירוץ לצחוק על “חתונמי” ולא להיפך. גם הבדיחה שטמונה בו מוגבלת, מפני שהמאפיינים הספציפיים שלו כואבים מדי והכותבים נמנעו מלגעת בהם. הוא צומצם לאיש במדים עם סמל מפחיד, בבדיחה על מישהו אחר. “אני לא זוכר גילויי אנטישמיות כלפיי או אל משפחתי”, הוא מספר, “המטופלים במרפאה לא ראו אותי מעבר לרופא שאני. היו ביניהם מוסלמים ונוצרים, וכולם התייחסו אלי כאחד האדם”. כשאנחנו מגיעים למרחב הציבורי, כמו כאן 11, יש כללים אחרים.

“אנחנו בכלל לא אינקוויזיציה”: הצצה ל”היהודים באים”

בשנת 2011 שידרה הזכיינית “קשת”, את העונה השלישית של תוכנית הריאליטי “האח הגדול”. נראה היה כי מפרק לפרק, ניסתה ההפקה למתוח עוד ועוד את סף הרגש והקיבולת של הצופה הממוצע. יחד עם זאת, “היהודים באים” איננה העיקר, אלא רק סימפטום שולי ועצוב לתופעה חמורה בהרבה, כמו פצע מוגלתי שבקע על עורה של חברה חולה. אני חייב לספר, אני ישבתי עם הבן שלי בן ה-17 כמה וכמה פעמים וראיתי כמה פרקים של הסדרה הזו, והוא עשה בדיוק השנה בגרות בתנ”ך ומושגי היסוד שהציפה הסדרה הזו, במקום להחליש את התורה ולהחליש את האמונה, זה נתן לנו שיחה וזה הקפיץ כל מיני דברים”. גיבורי המקרא הם חלק בסיסי בזהות שלנו, בעצם הגדרתנו, והדיאלוג שאנו מקיימים איתם כיום הוא דיאלוג שלנו עם אבותינו ועם זהותנו. בעונה הזו התקדמו יוצרי התכנית גם לסאטירה על הקב”ה ושם הוי”ה. מה שהביא להתפשטות המחאה כך שחצתה מגזרים, הקריאות מהציבור הביאו לכדי דרישות של ח”כים להורדת התכנית משידור.

  • בזמן שרוסיה עושה היסטוריה עצובה באוקראינה, והאחרונה מחזירה מלחמה עם הנשק הכי טוב שלה – קומיקאי יהודי – חזרה אצלנו הסאטירה היהודית-היסטורית של כאן 11, “היהודים באים”, לעונה חמישית.
  • לו היתה תכנית זו משודרת בכל מקום אחר בעולם – היתה נתפסת כאנטישמית.
  • גם מבלי להיכנס לענייני הלכה ולאיסור הגורף על מה שמבצעים היוצרים, יש לשער כי מה שמניע אותם הוא הצורך בהכרה והערכה.
  • דרך אלפי פניות לנציג קבילות התאגיד ולשר התקשורת, יועז הנדל, ולנציגי ציבור דתיים משלל מפלגות.
  • במקום להגיש את הפאנץ’ בכפית, “היהודים באים” נתנה לצופים להבין בעצמם במי עוסק המערכון, וזה נפלא.

כל עונה של הסדרה, הסתיימה בקליפ של שחקני הסדרה מבצעים שיר פרודי, שירי הסיום של עונות הסדרה היו איש בלי נצח, אל תקרא לי עם, ייפוי כוח וכל כיוון. את פתיח הסדרה שמנוגן בסגנון כליזמר יהודי הלחין גיא מזיג. הסכתיםמכוריםסיפור ביוםחיות כיסשיר אחדהמעבדההיסטוריה לילדיםזינוק לאתמול | כאן ארכיוןעוד… מכוריםסיפור ביוםחיות כיסשיר אחדהמעבדההיסטוריה לילדיםזינוק לאתמול | כאן ארכיוןעוד… מינוי גלובס בדיגיטל נותן לך גישה מלאה לכל התכנים באתר ובאפליקציה.

יהיה אחלה: “היהודים באים” היא יותר תמרור אזהרה מאשר סאטירה

הבדיחות התפלות האלה על חשבון אלו שמגדירים ממש את הזהות היהודית שלנו, הן פיגוע בלב התודעה הישראלית. אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב. לכן, הרגע המוצלח ביותר בפרק הבכורה היה דווקא המערכון הנונסנסי ביותר שבו, שעסק בצילומי הסרט “צבר” בכיכובם של גדולי התיאטרון העברי – קלצ’קין, רובינא וברטונוב. הם הוצגו כמי שמתעקשים לשחק בתיאטרליות מוגזמת גם בקולנוע ולא מצליחים לגלם ברגישות הדרושה את דמות הערבי, והתוצאה הייתה קורעת מצחוק. כנראה כשמתפרנסים מפרובוקציה והכנסת אצבעות לעיניים, הדרישה להישאר אנושיים ומכילים הינה משימה מאתגרת מדי.

הטבלה הבאה מתייחסת לדמויות היסטוריות או ספרותיות מוכרות, ולא לדמויות שהומצאו לצורך הסדרה. כל דמות מפורטת פעם אחת עבור כל שחקן, תחת העונה שבה הופיעה לראשונה בתוכנית. בעונה זו הופיע פרק מיוחד בשם “פילוג” שהמשיל אירועים אקטואליים לפילוג ממלכת ישראל המאוחדת לאחר תקופת שלמה המלך. בנוסף לדמויות היסטוריות הנוצרות לצורך אפיזודות חד-פעמיות, קיימות מספר דמויות המופיעות במספר רב של פרקים בעונות שונות, כגנון שלישיית כהני בית מקדש. הכוהנים מתוארים כגרגרנים, חמדנים, ערמומיים ומניפולטיביים.

ווטסאפ הידברות

מעבר לחיקוי המעולה של מוסרי (פאר) וביטון (ארגוב), לא לגמרי הבנתי את הפואנטה. האם המערכון מנסה להצביע על התפיסה הלא הוגנת, לפיה התמכרויות של אשכנזים לאלכוהול נתפסות כפחות חמורות מהתמכרויות של מזרחים להרואין? אותו פספוס נרשם גם עם מערכון דוד לוי שנדחה על ידי בכירי הליכוד האשכנזים ופורש לו נעלב מהמפלגה. לעניות דעתי, היה מעניין יותר לדבר על מרכז הליכוד שהעדיף את שמיר האשכנזי על פני לוי המזרחי, בימים שאחרי פרישתו של בגין. את הבולטות מהם סיפקה מתמודדת אשר הצהירה שהיא מפרגנת למחבלים מתאבדים.

תפקידו של מורה לתנ”ך הוא ללמד תנ”ך ומפרשים, לא לחשוף את התלמידים למידע כוזב, בוטה והומוריסטי שאין לו תועלת, מלבד הפיכת האווירה בכתה לקלת-דעת ומגוחכת. נראה כי ככל שהתפתחה הטלוויזיה המסחרית – התדרדרה המוסריות, הבושה, הסולידריות והכבוד. עלינו להתפלל לבורא עולם שישיב את עמו ישראל בתשובה שלימה. תעשה מה שאתה רוצה בתאגיד מסחרי, והרייטינג ידבר. כשאתה משתמש ב-800 מיליון שקל שלי אתה תעשה תכנים ‘אוטואנטישמיים’ עליי? אם היו מבזים כך את אמא שלך, או אביך או אחותך או בתך, כךהיית מגיב ?????

פרק 1

הפרק נקרא “יום העצמאות ה-70 למדינה החשמונאית” ושוחרר כחלק מההשקה של שידורי כאן 11 של תאגיד השידור הישראלי. הסדרה תוכננה לשידור במהלך 2013 עבור ערוץ 10 אך הפקתה בוטלה עקב הקשיים הכלכליים שבהם נמצא. הערוץ הראשון התעניין בתוכן הסדרה ולקח על עצמו את הפקתה. ליהנות מאהבת הצופים זה הישג לא מבוטל לסדרה שעוסקת בדמויות מתולדות העם היהודי, מיונה הנביא ועד יונה וולך, ושלא מפחדת לדרוש מהקהל להכיר את הדת, ההיסטוריה והפוליטיקה שלנו. כך שאם מחפשים סיבה אחת למחאה הנוכחית נגד היהודים באים, זו לא הסלמה כלשהי בתכנים בה, אלא הצלחתה הגוברת – שהפכה אותה למטרה בולטת יותר לביקורת.

לפני מספר חודשים עלתה העונה הרביעית של תכנית ”היהודים באים”, עונה זו זכתה כבר מתחילתה לעורר סערה ציבורית רחבה עקב קריאות מחאה שהחלו לקבל תאוצה במחאת ”הפורום לאקטיביזם יהודי”. דרך אלפי פניות לנציג קבילות התאגיד ולשר התקשורת, יועז הנדל, ולנציגי ציבור דתיים משלל מפלגות. “היהודים באים” היא כבר לא ניסיון תורן ליצור סאטירה. היא אמנם לא הגיעה (ואולי לא תגיע) לרמה של מוסד קומי כמו “זהו זה” או “החמישייה הקאמרית”, אבל קללת “שבוע סוף” ואחיותיה חלפה באופן רשמי. וכש”היהודים באים” מגיע לשלב הבא בחייה והופכת לסדרה עם קהל ותיק וקבוע, גם אם לא גדול מספיק, היא צריכה להתחיל לחשוב מה הלאה. הפרק הראשון של העונה החדשה (המשודרת מדי יום שישי בכאן 11) לא הבהיר אמנם עד הסוף כמה היא מתכננת לשכלל את עצמה, אבל הוא חידד עד כמה אותה תנועה קדימה היא הכרחית.

עונה 5[עריכת קוד מקור | עריכה]

הוא הביע את פליאתו הגדולה על ההבדל בין הערכה הרבה שרוחשים לגדולי ישראל במוסדות אמריקאיים, למול חוסר ההערכה כלפיהם במדינת ישראל. במשך תקופה ארוכה שנבחרי ציבור פופוליסטים שונים “דואגים” לחינוך החרדים, ודורשים בכל תוקף לכפות על מוסדותיהם ללמד את לימודי הליב”ה. דרישה זו גרמה לסערות ולדיונים ארוכים, שגרמו לקרע בעם להתעמק. על אף חשיבותה של חשיבה ביקורתית, יש לזכור שלא אחת מורים מתלוננים על היחס המזלזל של תלמידים והוריהם ואבדן הסמכות החינוכית בכתה. ישאלו את עצמם המורים, כיצד הם מצפים לכבוד וקבלת סמכות מתלמידיהם, בזמן שהם בעצמם מזלזלים בהנחיות המעסיק שלהם. את הכאב החד שמרגיש אדם מאמין, מול מערכונים נוטפי בוז וגיחוך כלפי קדושי ישראל, לעולם לא יבינו אלו שעל חשבון כאב זה – הרוויחו את תהילתם.

צרו איתנו קשר

אהבתם? שלחו לחבר\ה שחייב\ת לדעת גם!

דילוג לתוכן